Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VB

Nacistic. Německo bych psala s malým "n"; ani za Hitlera v něm nežili jen nacisté, např. se tam podařilo přežít úžasnému filologovi a spisovateli Viktoru Klempererovi (díky své "árijské" manželce, která s ním, protože byl Žid, riskovala i svůj život). Necítím, že by víc našich občanů nějak tíhlo k Rusku, spíš jen naši komunisté a Putinovi počítačoví trolové. Opět si vážím vynikajících osobností z rusko-sověts. světa, ale je tam bohužel i mnoho potomků těch, kteří za Stalina těžili ze zlovol. moci a kolaborovali - dnešní voliči. Část našich občanů si snad uvědomuje, že bez Američanů či Britů aj. - kdo ví, jak a kdy by válka dopadla.

1 0
možnosti
JN

J27a27k46u30b 20N84o45v16á76k

28. 5. 2020 10:35

Ano jedná se o chybu.

Ono tvrzení zakládám na zkušenosti z tisíců komentářů pod různými příspěvky. Vystoupil jsem že své sociální bubliny a pročetl komentáře v internetových skupinách, se kterými úplně nesouhlasím. Je samozřejmě možné, že mlčící většina nereprezentuje onen názor, každopádně lidé, kteří jsou nejvíce slyšet vždy dostanou určitou pozornost.

0 0
možnosti
SB

V knize Zima přichází (2014) Garry Kasparov napsal: „Porazili jsme fašisty ve druhé světové válce, a tak každý, kdo je proti nám, je fašista!" (GK kritizuje tuto premisu) Tento pohled na to co je a co není fašismus či nacismus je pro některé lidi typický. Vrátilo se ono dichotomní myšlení, kdy všechno dobro je na straně RF a veškeré zlo na straně těch, kdo s ním nesouhlasí. Toto černobílé vidění světa je samozřejmě chybné.

...........................

Tolik citace z vašeho článku.

Ano, máte pravdu. Hodně Rusů takto uvažuje a je to bezesporu chybné myšlení.

Ale mně připadá, že mnozí lidé u nás uvažují podobně, ovšem jen s opačným znaménkem.

"Západ porazil Rusko a komunistický režim ve studené válce, a tak každý, kdo kritizuje cokoli západního, je komunista a rusofil."

Takže se nálepky rusofila nebo bolševika dočká i takový člověk, který vyjádří názor, že západoevropské národy mají příliš dlouhé tradice svého češství, slovenství, němectví, portugalství nebo třeba finství, než aby mohly najednou být jedním velkým společenstvím. Věc zcela nezávislá na Rusku nebo na komunistické ideologii. A přesto se za to člověk dočká hodnocení "bolševik" nebo rusofil". Stejně tak se člověk dočká tvrdé kritiky za ato, když odmítá vidět něco vznešeného ve staré šlechtě. Když napíše, že to byli lidé jako každý jiný, pouze je tehdejší poměry vynesly do určitého společenského postavení, ale v současných poměrech už pro to není místo a není sebemenšího důvodu vidět v potomcích bývalých šlechtických rodů cokoli jiného než řadové občany. I za to je člvěk označen někdy za bolševika.

Takže ano, máte pravdu, že spousta Rusů to bere tak, jak píše Garry Kasparov, ale u nás zase spousta lidí tvrdí, že když Západ porazil ve studené válce Rusko a komunismus, je každý, kdo má vůči Západu nějakou výhradu, rusofil a komunista.

Oba takovéhle náhledy mají stejný princip, i když opačné znaménko, a tudíž mají i stejnou míru nesmyslnosti.

1 0
možnosti
JN

Já s Vámi naprosto souhlasím. Nemám rád černobílé vidění čehokoliv. Jsem kritikem EU v rovině knihy Konzervatismus dnes. Docela často se mi stane, že jsem obviněn z nějakých rusofilních tendencí. Je to samozřejmě nesmysl. Je třeba nacházet jemné nuance mezi názory lidí. Já píšu jen o jedné z mnoha skupin, které tímto jevem trpí. Nicméně si nemyslím, že bych v tomto článku nějaké černobílé vidění předvedl.

Děkuji za váš komentář.

0 0
možnosti
AN

A55l23e83š 80N87o73v12á64k

28. 5. 2020 7:44

"... ne vše co konala RA bylo skvělé..."

...

podobně by se dalo říct "...ne vše, co konaly jednotky SS, bylo špatné..."

0 2
možnosti
SB

S první částí tvrzení souhlasím. Samozřejmě mnozí vojáci RA po vítězných bojích nebyli zrovna vzor slušnosti směrem k civilnímu obyvatelstvu.

Ale co ta druhá část tvrzení?

Já tedy nic dobrého na činnosti SS nevidím.

Absolutně nic.

1 0
možnosti
  • Počet článků 2
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 233x
Jsem student, který rád diskutuje nad svými názory a pohledem na svět. Myslím si, že některé názory a komentáře mohou být obohacující i pro starší generaci.

Seznam rubrik