Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Historie jako politický nástroj

Žijeme v době, kdy se historie stala předmětem mnohých diskuzí. Někteří lidé zastávají názor, že se historie začíná překrucovat, a to ve prospěch Nacistického Německa. Je tomu opravdu tak? 

Téměř každý občan České republiky slyšel něco o kauze Koněv. 22.5. 2020 se před velvyslanectvím Ruské federace shromáždilo několik lidí a na protest proti počínání RF si donesli transparenty a konve krve. Jedná se o eskalaci téměř neškodného rozhodnutí. Obyvatele Prahy 6 sepsali petici, kterou požadovali po zastupitelstvu odstranění sochy maršála Koněva. Zastupitelstvo návrh v září 2019 schválilo a na začátku dubna sochu nechalo přemístit do depozitáře. Toto rozhodnutí vyvolalo na nejvyšších příčkách ruské diplomacie veliké rozhořčení, které ztělesňuje Sergej Lavrov. V kombinaci s výstavbou pamětní desky Vlasovcům v Pražských Řeporyjích tak dostala Ruská Federace nabito. Hovoří o přepisování dějin a o vzestupu fašismu u nás. Je tomu opravdu tak? 

To co symbolizuje osvobození od nacismu jednoznačně není jen socha maršála Koněva. Jsou to tisíce válečných hrobů a památníků, které Česká republika udržuje takřka v dokonalém stavu. Socha zde byla vztyčena až v roce 1980, a proto o ní nelze hovořit jako o bezprostředním vyjádření vděčnosti za osvobození. Maršál Koněv je rozporuplná postava, která vykonala mnoho zlého, ale je pravda, že i díky jeho přičinění bylo Nacistické Německo poraženo.

Nemyslím si, že by se v případě maršála Koněva jednalo o přepisování dějin. Tím kdo měl drtivý podíl na osvobození byla bezesporu Rudá armáda, ale i toto osvobození mělo své temné stránky. Na tyto temné stránky bylo v minulosti znemožněno upozorňovat. Bohužel se najdou i tací, kdo úlohu RA zpochybňují, což je samozřejmě nesmysl. Ani jeden z extrému mi nepřijde správný. Je podle mě dobré upozornit na fakt, že ne vše co konala RA bylo skvělé. Jedním dechem ale dodávám, že bez vítězného tažení RA by vypadala Evropa naprosto jinak.  

Po rozpadu Sovětského svazu se Rusko zmítalo v chaosu a nejistotě. Ekonomika pod Borisem Jelcinem zaostávala o parník. Rusko bylo téměř bezprostředně vyřazeno z klubu supervelmocí, a proto někteří jeho představitelé mají potřebu toto místo zpět dobýt. Nelze hovořit o dobývaní silou jako tomu bylo v minulosti, ale jedná se o používání převážně "Soft power". Zkrátka jde o to, aby co nejvíce občanů cizích států začalo opět na Rusko vzhlížet jako na velmoc. To se díky různým metodám medií daří. Poměrně veliká část občanů naší republiky cítí určitou sounáležitost s Ruskem a mají potřebu hájit názory, které hájí RF. V případu odstranění sochy lze tento fenomén vidět takřka okamžitě, kdy se člověk začte do diskuzí, které se této události týkají. V diskuzích je často vidět názor, který zastává RF. Proč tomu tak je? Někteří lidé mají stále představu o Rusku jako světové velmoci, ke které je dobré se přiklonit. Někteří starší zase postrádají staré časy a myslí si, že s pevnou vládou Vladimíra Putina nám bude mnohem lépe. Tak či onak je zřejmé, že se historie stala jedním z mnoha způsobů jak ovlivňovat politické mínění ve světě. Existují určité skupiny obyvatel, které považují kroky Prahy 6 za podporu nacismu. Tady lze jasně vidět jak se názory RF promítají do myšlení obyvatelů ČR. V knize Zima přichází (2014) Garry Kasparov napsal: „Porazili jsme fašisty ve druhé světové válce, a tak každý, kdo je proti nám, je fašista!" (GK kritizuje tuto premisu) Tento pohled na to co je a co není fašismus či nacismus je pro některé lidi typický. Vrátilo se ono dichotomní myšlení, kdy všechno dobro je na straně RF a veškeré zlo na straně těch, kdo s ním nesouhlasí. Toto černobílé vidění světa je samozřejmě chybné. 

Závěrem bych dodal, že neexistuje na věc správný nebo špatný pohled. Každý díky svému přemýšlení ovlivňuje to, jak vnímá historii samotnou. Je tudíž téměř nemožné zastávat stanovisko, se kterým by souhlasili všichni. 

 

 

Autor: Jakub Novák | čtvrtek 28.5.2020 7:17 | karma článku: 7,09 | přečteno: 302x
  • Další články autora

Jakub Novák

Piráti novými komunisty?

Tento provokativní nadpis jsem napsal záměrně. Mnoho lidí na sociálních sítích jako je Twitter či Facebook opravdu jen těžce nese toto přirovnání. Není na něm ale přece jen něco pravdy?

6.1.2022 v 19:45 | Karma: 8,62 | Přečteno: 165x | Politika
  • Počet článků 2
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 233x
Jsem student, který rád diskutuje nad svými názory a pohledem na svět. Myslím si, že některé názory a komentáře mohou být obohacující i pro starší generaci.

Seznam rubrik